Akya balığı mevsiminde taze sunumlarımızda ÅŸiÅŸi olarak veya tranÅŸ olarak lezzetini ön pil ana çıkarıyor. Akya balığı lezzetini bir diÄŸer tadıyla da. Damaklarımızın alışmış olduÄŸu balık pastırmasında veriyor çemene sarıl balık pastırmasına akya balığında baÅŸka balık tat vermiyor. Akya balığını özelikle balık pastırması imalatında kullanıyoruz. Akya balık bilgisi... Kuzu, Çıplak, Lake ve Ä°skender balığı olarak ta tanınır. Genelde 50 – 100 cm. en çok 180 cm. ve 60 kg. ağırlıkta olabilir. YumuÅŸakçalar, kabuklular ve küçük balıklarla beslenerek dipte kıyılara yakın küçük sürüler halinde dolaşır. Canavar balıklardandır, çevresindeki balıkları yok edercesine yer. GeçmiÅŸte çok avlanılması nedeniyle neslinin tükenme tehlikesi vardır. Korunması gerekir.