Uskumru Balığı

  • Uskumru Balığı


Mevsiminde uskumru balığını sunmaktayız ilk çıkmaya başladığında hafif yağsız olur, kıvamlı lezzeti için kiremitte sunmaktayız kıvamlı yağ oranına geldiğinde ızgara olarak sunmaktayız kiremitte ızgarada bir çok mezelerde kullanılan uskumru balığı lezzetini her zaman damaklarınızda almış olduğunuz lezzetini unutamayacaksınızdır.(Misina balıkta uskumru balık hakkında bilgiler) Genelde 25 – 35 cm. olan, 40 cm. ye büyüyebilen, sürüler halinde yaşayan Marmara bölgesinin yerli balığıdır. Geçmişte Karadeniz ve Ege arasında büyük göçler yapan, eti çok lezzetli bol avlanılan Uskumru, şimdilerde ekolojik nedenlerle az rastlanan adeta tükenmiş bir balıktır. Normalde 2 – 3 yaşında olgunlaşan dişileri 350 – 400 000 yumurtasını denize bırakır. Üreme devresi Şubat - Nisan arasıdır. Planktonlar, Hamsi, Çaça gibi küçük balıklar ve yavruları temel besinidir. 8 – 10 yıl yaşar. Torik ve Kofana baş düşmanıdır. Az yağlı ve kurutulmuşuna Çiroz denir. Yaşam ortamı tekrar Varolluğunda ekonomik değeri en yüksek balıklardan biridir. Atlantik' te yaşayan lezzetsiz bir türü daha vardır.