Ballıbaba familyasına ait tek yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin kökeni Güney Asya olsa da günümüzde ılıman iklime sahip her bölgede rahatlıkla yetiştirilmektedir. Fesleğen; Sıcak ve kuru ortamları sever, soğuğa karşı duyarlıdır. Türkiye’ de fesleğen çoğunlukla Akdeniz ve Ege bölgelerinde yetiştirilmektedir. Fesleğen bitkisinin boyu 20 – 60 cm olabilmektedir. Bitki büyüdükçe yapraklarının rengi açık yeşilden koyu yeşile dönüşür. Yaz sonunda çiçek açmaya başlar. Bitkinin kullanılan kısımları; bitki gövdesi, yaprakları ve tohumlarıdır. Fesleğen’ nin içeriğinde bulunan etken maddeler, estragol, linalol, cineol ve pinen’ dir. Fesleğen genellikle yemeklerde salatalarda baharat olarak tazesi ve ya kurusu kullanılır. Fesleğen hoş kokusu nedeniyle saksılarda yetiştirilip evlerde kullanılır bu hoş koku sinekleri de kovucu özelliğe sahiptir. Fesleğen; feslikan, reyhan, peslan ve ırıkan olarak da bilinir. Reyhan, fesleğenin bir cinsi olup, yaprakları mor renge sahiptir. Reyhan, Mor Renkli Fesleğen olarak da bilinir.