Özellikle doÄŸu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde yetiÅŸen ve halk arasında doÄŸunun muzu olarak bilinen ışkının bir diÄŸer adıda rivisdir. Mayıs ayının ortalarından Haziran ayının ilk haftasına kadar geçen dar bir zamanda bulunan ışkın doÄŸal olarak yetiÅŸir. Köylüler tarafından toplanarak pazarlarda satılır.Hafif mayhoÅŸ bir tadı olan ışkının yenen kısmı genç sürgünleridir. Yaklaşık 20-30 günlük süre boyunca toplanarak satılan bu sürgünler kabuÄŸu soyularak ve tuza batırılarak yenir. Sabahları aç karnına içilen ışkın çayı yüksek olan ÅŸekerin düşmesini ve dengelenmesini saÄŸladığı yöre halkınca denenerek ispatlanmıştır. Ayrıca iÅŸtah açar, vücudu kuvvetlendirir. Mide ve bağırsak gazlarını giderir. Sarılık ve çocuk havalesi durumların dada kullanılır. IÅŸkın veya diÄŸer adıyla Rivis zengin vitamin ve mineral deposudur. Åimdiye kadar hiç bir yan etkisi görülmemiÅŸ bir bitkidir. Özellikle genç sürgünler deÄŸiÅŸik bir damak lezzeti sunar insana.