Kuş Otu

  • Kuş Otu


Karanfilgiller familyasındandır. Diğer adları Serçe otu (Serçeler severek yedikleri için). Serçe dili. Sıçan kulağı.10-40 cm boylarında, tırmanıcı, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Etli ve sulu, bir yüzü tüylü, karşılıklı yapraklar, yumurtamsı, çok küçük saplıdır. Şubat-kasım aylarında, neredeyse bütün bir yıl, dal uçlarında, beş taç yapraklı, küçük, beyaz, yıldızsı çiçekler açar. Anadolu’da, İstanbul yakınlarında, bahçelerde, duvar diplerinde bolca bulunur. Nemli yerleri sever. İzmir, Bursa, İstanbul ve kimi Ege kentlerinin pazarlarında baharları sebze olarak satılır. Çiğ salatası yapılır ya da börek harcı olarak kullanılır. Bileşiminde karaten, sabit yağ, boyar madde, C ve B grubu vitaminleri bulunur. Balgam ve idrar söktürücü, güç verici etkileri vardır. Bunun için taze ya da kurutulmuş yapraklı dallardan 50 gramı, 1 litre (5 bardak) kaynar suyla demlenir, günde iki-üç kez birer bardak içilir.