Cibez otu olarak da bilinen, salatası ve yemeği yapılan turpgiller familyasından bir ottur. Lahana ve karnabaharın kesilip toplanma işleminden sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen bir ottur. Küllerinden doğandır yani.
Bostanotu, şevketotu, mübarekdikeni, akkız adıyla da bilinen, papatyagillerden dikenli bir ottur. Kemikli kuzu etiyle de yapılır, kaynatılıp salatası da hazırlanır. Afiyetle yenmelik otlar arasında ilk sıralarda yer alır.
Adı üstünde deniz kıyısına yakın yerlerde yetişen bir bitkidir. Kendisi şaşırtıcı şekilde ıspanakgillerdendir. Tuzludur, ekşidir ama lezzetlidir. Yemeği de salatası da yapılır. Çok oturgaçlı götürgeç gibidir.
Yabani rezene ve sıralık olarak da bilinen arapsaçı otu, ısırgangillerden bir bitkidir. Dereotuna çok benzer ama aslında arada büyük bir fark vardır, o da arapsaçının keskin bir anason kokusuna sahip olmasıdır.
Kolay yetişen, çiğ yenildiğinde tadı aynı turp gibi olan bir bitkidir. Beyaz çiçek açar, haşlandığında yapılan salatası misler gibi olur.
Şekil olarak turpotuna benzer. Tatlı hardal ya da ak hardal olarak da bilinir. Turp otuna göre daha ince yapılı ve sarı çiçekli olur. Kendisiyle hem salata hem de yumurtalı kavurması yapılır.
Halk arasında istifno, bambul, bambıl, köpek üzümü ya da it üzümü olarak da bilinen kabak, biber ya da börülceyle pişirilince efsane bir lezzete dönüşen bitkidir.
Koyungözü ya da alagömeç olarak da bilinir. Tek yıllık otsu bitkiler kategorisindedir. Börek ve gözlemelerde kullanılıp afiyetle mideye indirildiği bilinir.
Yol kenarlarında bolca bulunan hatta dikenimsi yapısıyla hiç yenilmeyecek gibi bir his uyandıran bitkidir. Ancak bir yapmasını bilirseniz vazgeçebildiğiniz görülmemiştir.
Kazıyak, gazyak, karakazıyak ya da gazayağı olarak da bilinen, maydanoza benzeyen bir bitkidir. Turşusu da salatası da böreği de yemeği de yapılır. Mutfağın her alanına girer yani.
Hindiba, tatlı radika, karahindiba... James Bond. Tırtıklı yapraklı, koparıldığında sütü çıkan bir bitkidir. Balık yerken en çok tercih edilen salatalarda hep radika vardır.
Narin mi narin bir bitkidir. Alt yapraklarından enfes yemekler ve salatalar yapılırken renkli yani kırmızı yapraklarından reçeli yapılır. Gül reçelini sollamamak için ağırbaşlılık yapar.
Yabani pırasa, yabani sarımsak, sirım ya da körmen olarak da bilinen, yemeği oldukça lezzetli olan bir ottur. Bodrum usulü yapılıyorsa mutlaka nohutla pişirilir. Kömürem diyenler de vardır.
Sulak yerde yetişir, roka sevenlerin löp löp yiyebileceği güzelliktedir. Terenin akrabası olur. Salataya katıldığında ne kadar güzel olduğunu anlarsınız.
Çayı ve lapası yapılarak kullanılan bitkidir. Sinirli ot da denir. Toplayan kişiden kaynaklı böyle bir isim almıştır herhalde. Sinirli ot mu olurmuş canım?
Helvacık otu, sütlüce, çoban düdüğü ve sütlü diken olarak da bilinen, dikenli bir bitkidir. Salatası yapılır, haşlanıp afiyetle mideye gönderilir. Eşeklerin bayılarak yediği otlardan bir tanesi olduğu için bu ismi alır.
Halk arasında develik ya da gömeç olarak da bilinen, leylak ya da pembe renkli çiçekleriyle insanın gözünü, güzel salata ve yemekleriyle karnını doyurur. Çayı ve böreği de yapılır tabii ki.
Kaldırık, galdırık ya da zılbıt gibi isimlerle anılan, mavimsi mor renkli bir kök bitkidir. Yumurtayla yapıldığında bir harika olur.
Leylek gagası, mis otu ya da tarak otu olarak da bilinen, pembe çiçekleriyle göz alan bir ottur. Tabii ki salatası, böreği, gözlemesi ve haşlaması yapılır. Bir Ege klasiğidir.
Temmuzda başlayıp ekim ayına kadar açmaya devam eden bir sulak bitkidir. Özellikle denize yakın bölgelerde hemen çıkıverir. Haşlanıp salatası da yapılır yemeği de.
Serçe dili ya da serçe otu olarak da bilinen ottur. Salatası bir harika olur, yemeklerin yanına pek yakışır.
Ispanak yemeği gibi de yapılabilen, yumurtalısı da olan ve hatta haşlanıp salata haline de getirilebilen ottur. Geleneksel Ege yemekleri arasında yerini alır.
Yabani tatlı kuşkonmaz, tilkişen ya da tatlı sarmaşık olarak da adlandırılan, çalı gibi dikenli bir yapıya sahiptir. Yumurtalı ya da yumurtasız kavurmaları yapılır.
Kara kekik ya da dağ kekiği de denir kendisine. Misler gibi kokar. Salatası da yapılır, kavurması da. Bayılırsınız.